sluiten Voorlopig zullen er geen artikelen geplaatst worden wegens drukte met andere werkzaamheden.
De weinig beschikbare tijd wordt besteed aan Digitale Stad Maarssen '2.0'. Een website waar iedereen mee kan helpen aan het plaatsen van nieuws. Plaats tot die tijd rustig je bedrijf of evenementen op de website - de activiteit op de website komt zeker terug!

Nieuws

Willem van Leusden in Museum

Di 24 april 2007, 17:23

Afgelopen zaterdag is de tentoonstelling ‘Willem van Leusden, zoektocht van een veelzijdig kunstenaar' in het Museum Maarssen geopend. De tentoonstelling geeft een beeld van de in Utrecht geboren en vanaf zijn 25e jaar in Maarssen wonende kunstenaar.

 

Willem van Leusden heeft in zijn artistieke loopbaan diverse ontwikkelingen doorgemaakt die gekenmerkt worden door een zoeken naar nieuwe technieken, kunstvormen en symbolen. Museum Maarssen wil met deze tentoonstelling een beeld geven van dit veelzijdige oeuvre. Aan meerdere aspecten van zijn werk wordt aandacht besteed: zowel zijn gebruik van verschillende technieken en materialen, als zijn kunstuitingen in diverse stijlen. Ook zijn op de tentoonstelling voorbeelden te zien van zijn tekenmethode met de daarbij behorende wandplaten, en etsen gemaakt volgens de techniek van Hercules Seghers.

 

willemvanleusden

v.l.n.r. "Dubbel Zelfportret", "Wandplaat poes", "Constructivistische compositie"

 

Kenmerkend voor Van Leusden is dat bepaalde onderwerpen in zijn werk regelmatig terugkomen. In het schilderij getiteld "1907-1947", dat het leven van Van Leusden als kunstenaar verbeeldt, zijn nadrukkelijk onderdelen uit andere schilderijen opgenomen. Zo maakte hij met dit schilderij de balans op van de grillige route die hij tot die tijd had afgelegd.

 

De artistieke ontwikkeling van Van Leusden is sterk beïnvloed door zijn vele contacten met andere kunstenaars. In eigen land kwam hij, mede door zijn vriendschap met Gerrit Rietveld in contact met ‘De Stijl', en via de Russische kunstenaar El Lissitsky, die enige tijd bij hem logeerde, met het constructivisme. Door Joop Moesman en het werk van Salvador Dali maakte hij kennis met het surrealisme. Deze laatste ontwikkeling was beslissend voor zijn verdere kunstenaarsleven. Willem van Leusden wordt momenteel vooral gezien als een van de eerste en meest authentieke vertegenwoordigers van het surrealisme in Nederland. Zijn fascinatie voor ondergang en verval nemen hierin een belangrijke plaats in.

 

Gedurende de tentoonstelling zullen enkele tekenworkshops voor jong en oud worden gegeven. Deze workshops gaan uit van de tekenmethode die Van Leusden mede ontwikkeld heeft.

 

De tentoonstelling ‘Willem van Leusden (1886-1974), zoektocht van een veelzijdig kunstenaar' is vanaf 21 april te zien in Museum Maarssen, Diependaalsedijk 19 b, gelegen in het park van Goudestein. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur.

 

Meer over Museum Maarssen en de tentoonstelling:

http://www.museummaarssen.nl/

Gerelateerde berichten

Museum Maarssen nog 2 weken gratis
wo 10 januari 2007
'Maarssen aan de wand' in Museum Maarssen
di 24 oktober 2006

Laatste nieuws

Deze week

Uitkomsten Inwonerspanel Maarssen Nieuw jongerencentrum in 2010 Geef de bibliotheek cadeau Sinterklaas in de Wereldwinkel

Vorige week

Sinterklaas in Maarssen-dorp

Week 41

Geluidsscherm wederom later 1 reactie Jong en oud op pad met GPS

Week 40

Nazomeren in de Wereldwinkel Kinderboekenweek start op 3 okt

Week 39

Burenruzie om bekeuring Discussie over afvalinzameling 1 reactie Achterhaalde gegevens bij hoogspanning Brandweer ongewenst bij brand

Week 38

Eerste wijktafel op 25 september Nieuwe cursus valpreventie

Week 37

Van der Sluijs verlaat Maarssen Meer in het archief

Nieuwsbrief

Abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief:

Laatste reacties

Geluidsscherm wederom later 1 reactie Discussie over afvalinzameling 1 reactie Gemeente onderzoekt oud papier 2 reacties Inbreker aangehouden 11 reacties Nieuwe halfpipe bij Fazantenkamp 2 reacties Geen gedwongen homohuwelijken 2 reacties

Evenementen

Kerstconcert door Gemengd Koor MASK
zondag 14 december

Meningmeter

Op vakantie deze zomer?
Ik blijf lekker thuis 33%
33%
Op vakantie in Nederland 0%
0%
Naar het buitenland 67%
67%

Er hebben 6 mensen hun stem uitgebracht.

In het forum

NOKIA N96 16Gb...
14-11 door phones
Te Koop, apple iphone 16gb...
21-07 door borokini
De toekomst
07-07 door aabbccdd
Glasvezel in Maarssen
19-06 door Robin Harmsen
Kermis wel of niet
18-04 door richard
Wat verwacht je van jou...
06-03 door Annelies
Digitale Stad Maarssen is een productie van Elegia Webontwikkeling.