Columns

Hoogspanning: erop of eronder?

Zo 11 maart 2007, 21:39 • Jan Boogerd

Eneco wil in Maarssenbroek de hoogspanningsmasten vervangen en de capaciteit van de lijnen fors uitbreiden; dit tegen de zin van bewoners en gemeente. In eerste instantie heeft de gemeente geweigerd om de bouwvergunningen af te geven. Een door Eneco aangespannen rechtszaak hiertegen is door de gemeente verloren. De rechtbank Utrecht heeft op 15 januari 2007 uitgesproken dat de door Eneco aangevraagde bouwvergunningen op 16 juni 2006 van rechtswege zijn verleend.

 

Eneco en de gemeente hebben een intentieovereenkomst afgesloten waarin ondermeer is afgesproken dat andere varianten voor vervanging onderzocht gaan worden. Op dit moment zijn nog twee opties in beeld: optimalisatie huidig tracé (bovengronds of ‘erop') en ondergrondse plaatsing (‘eronder'). Mocht geen van beide opties tot een resultaat leiden, dan mag Eneco de afgegeven bouwvergunningen gebruiken.

 

Het college is al geruime tijd bezig om beide varianten verder uit te werken en zegt op dit moment geen voorkeur te hebben voor één van de varianten. In een eerder stadium heeft het college laten weten dat de variant ‘eronder' een aanzienlijke financiële bijdrage van de gemeente zal vragen en de gemeente wil of kan dit geld hier niet voor inzetten. Het lijkt het er dus op dat het college gaat voor de ‘erop'-variant.

 

De bewoners gaan voor de ‘eronder'-optie. De keuze hiervoor wordt met name ingegeven vanwege risico's voor de gezondheid van hoogspanningslijnen. Hoogspanningslijnen genereren zowel een magnetisch als een elektrisch veld. Onderzoek naar de schadelijke gevolgen van magnetische velden op de volksgezondheid hebben geresulteerd in de aanbeveling van VROM om de  sterkte van het magneetveld bij nieuwe situaties drastisch terug te brengen. Dit om te voorkomen dat kinderen die langdurig verblijven in de buurt van bovengrondse hoogspanningsleidingen niet aan deze risico's blootgesteld worden.

 

De laatste tijd is er ook meer belangstelling voor de eventuele schadelijke gevolgen van een elektrisch veld van hoogspanningsmasten. Met name in geval van een verhoogde concentratie van fijnstof zoals in Maarssenbroek. Het ministerie van VROM heeft onlangs opdracht gegeven aan RIVM om de schadelijkheid van fijnstof in de buurt van hoogspanningsmasten te onderzoeken. Het onderzoek kan wel eens resulteren in een andere visie op hoogspanningsmasten en gevaren voor de volksgezondheid in de woonomgeving uitmondend in nieuwe aangescherpte normen en richtlijnen.

 

Het zou zeer te betreuren zijn als we achteraf zouden moeten vaststellen dat de vervangen masten niet voldoen aan de nieuwe normen. In geval van twijfel moeten we niet inhalen!

Als het gaat om de vraag: ‘erop' of ‘eronder', dan kies ik duidelijk voor eronder.

 

Jan Boogerd

Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP Maarssen

www.maarssen.christenunie.nl

Reacties

woensdag 21 maart, 19:39:
Ik ben het geheel en al met jan boogerd eens. Het is toch van de gekke dat een investering van een paar miljoen welke door Eneco over vele jaren economische levensduur aan een grote aantal energie vragers kan worden doorbelast niet doorgaat om de nu gebruikte reden:" we hebben een bouw- vergunning" vooral als er goede redenen zijn om aan te nemen dat er negatieve gezondheidsaspecten aan kleven. Als ze toch doorgaan vindt ik dat we als geheel maarssenbroek Eneco in de ban moeten doen.
Mark van der Sanden dinsdag 27 maart, 12:06:
Ik zie dat mensen in de meningmeter massaal gekozen hebben voor ondergrond. Maar heb ik niet ergens gelezen dat ook dat risico's met zich meebrengt, met straling waarvan je niet eens weet waar die zich bevindt omdat je zelf de leidingen niet kunt zien lopen?

Is het dus niet zo dat ook ondergronds aanleggen nadelen heeft en/of risico's met zich meebrengt?
(website) vrijdag 13 april, 01:00:
Ik kan Mark geruststellen, er zijn vrijwel geen gezondheidsrisico's bij ondergrondse aanleg. Het fijnstof van de A2 kan niet geioniseerd worden. Als de kabels met gestuurde boring op 30 meter diep gelegd worden, merken we niets van de elektro-magnetische velden. Wat ik hierbij persoonlijk ook van belang vind is dat ook het bodemleven niet verstoord wordt.

Columns

Waarom CU/SGP niet meevergaderde Heksenjacht op de weigerambtenaar 3 reacties Hoogspanning: erop of eronder? 3 reacties Schildersbuurt: renovatie of slopen? 2 reacties 9 dagen Europees Leerlingenparlement Een coffeeshop in Maarssen? Neen! Nieuwe dienstregeling NS is zo slecht nog niet Stemmachines af te luisteren. Nou en? 1 reactie

Nieuwsbrief

Abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief:

Nieuws

Uitkomsten Inwonerspanel Maarssen Nieuw jongerencentrum in 2010 Geef de bibliotheek cadeau Sinterklaas in de Wereldwinkel Sinterklaas in Maarssen-dorp Geluidsscherm wederom later 1 reactie Jong en oud op pad met GPS Nazomeren in de Wereldwinkel Kinderboekenweek start op 3 okt Burenruzie om bekeuring

Evenementen

Kerstconcert door Gemengd Koor MASK
zondag 14 december

Meningmeter

Op vakantie deze zomer?
Ik blijf lekker thuis 33%
33%
Op vakantie in Nederland 0%
0%
Naar het buitenland 67%
67%

Er hebben 6 mensen hun stem uitgebracht.

In het forum

NOKIA N96 16Gb...
14-11 door phones
Te Koop, apple iphone 16gb...
21-07 door borokini
De toekomst
07-07 door aabbccdd
Glasvezel in Maarssen
19-06 door Robin Harmsen
Kermis wel of niet
18-04 door richard
Wat verwacht je van jou...
06-03 door Annelies
Digitale Stad Maarssen is een productie van Elegia Webontwikkeling.