Columns

Stemmachines af te luisteren. Nou en?

Di 31 oktober 2006, 15:36 • Mark van der Sanden
Maarssen lijkt door het oog van de naald gekropen. De stemmachines zijn niet afkomstig van SDU, en dus veilig bevonden door minister Nicolaï. De machines van SDU zijn op een afstand van 40 meter door kwaadwillenden af te luisteren. De gemeenten met deze apparaten moeten een alternatieve manier vinden om de inwoners tijdens de komende verkiezingen te laten stemmen. Het horrorverhaal eindigt hier echter niet: ook de Nedap-machines, waarop wij Maarssenaren onze stem gaan uitbrengen, zijn gevoelig voor afluisteren. Binnen een straal van vijf meter kunnen ook wij onze stem niet geheimhouden.

 

Maar wat is nu precies het probleem? Er kan niet worden achterhaald wie er precies gestemd heeft en het stemresultaat kan er niet mee worden beïnvloed. Het ergste dat er kan gebeuren, is dat de onofficiële resultaten eerder bekend zijn dan de officiële resultaten. Zeg maar een soort van verbeterde opiniepeiling. Al ben ik ervan overtuigd dat de opiniepeilers hun publiek zorgvuldiger selecteren om er zeker van te zijn dat de groep representatief is.

 

Ik snap wel dat er een probleem is: een stemmachine hoort niet af te luisteren te zijn. We horen in complete anonimiteit onze stem uit te kunnen brengen. Bovendien zijn er meer problemen: de machines zijn bijvoorbeeld vrij eenvoudig van nieuwe software te voorzien. Maar dat is niet waarom er dit jaar een hoop stemmachines stof staan te vangen op 22 november.

 

Ik lig er niet wakker van. Van mij mogen ze, als ze er zoveel moeite voor willen doen, weten waarop ik stem. Eerst nog even een rondje langs Stemwijzer en Kieskompas.

 

Zie ook

De website van actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'
Hoe gaat dat afluisteren in zijn werk? Een video.
Nu.nl: 'Politie extra alert op afluisteren stemcomputers'


Reacties

Frank maandag 6 november, 07:43:
Wat een gedoe over een paar stemcomputers zeg.
Is het nou echt zo erg als iemand kan zien wat je stemt?
Ik heb de stemwijzer en kieskompas ook gedaan, erg leuk trouwens om daar aan mee te doen.
op nummer 1: overtuigend de PVV / Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders.
Helemaal onderaan, Groenlinks.

Groetjes.

Columns

Waarom CU/SGP niet meevergaderde Heksenjacht op de weigerambtenaar 3 reacties Hoogspanning: erop of eronder? 3 reacties Schildersbuurt: renovatie of slopen? 2 reacties 9 dagen Europees Leerlingenparlement Een coffeeshop in Maarssen? Neen! Nieuwe dienstregeling NS is zo slecht nog niet Stemmachines af te luisteren. Nou en? 1 reactie

Nieuwsbrief

Abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief:

Nieuws

Uitkomsten Inwonerspanel Maarssen Nieuw jongerencentrum in 2010 Geef de bibliotheek cadeau Sinterklaas in de Wereldwinkel Sinterklaas in Maarssen-dorp Geluidsscherm wederom later 1 reactie Jong en oud op pad met GPS Nazomeren in de Wereldwinkel Kinderboekenweek start op 3 okt Burenruzie om bekeuring

Evenementen

Kerstconcert door Gemengd Koor MASK
zondag 14 december

Meningmeter

Op vakantie deze zomer?
Ik blijf lekker thuis 33%
33%
Op vakantie in Nederland 0%
0%
Naar het buitenland 67%
67%

Er hebben 6 mensen hun stem uitgebracht.

In het forum

NOKIA N96 16Gb...
14-11 door phones
Te Koop, apple iphone 16gb...
21-07 door borokini
De toekomst
07-07 door aabbccdd
Glasvezel in Maarssen
19-06 door Robin Harmsen
Kermis wel of niet
18-04 door richard
Wat verwacht je van jou...
06-03 door Annelies
Digitale Stad Maarssen is een productie van Elegia Webontwikkeling.